maanantai 17. syyskuuta 2007

Vapaus

Kaupungissa asuvat ihmiset ovat muuttolintuja, jotka keväällä lähtevät parvena maalle mökeilleen. Jotkut asuvat kesäasunnoissaan pidempään yhtäjaksoisesti, mutta jotkut ajavat muuttomatkan edestakaisin viikoittain. Kahden asunnon malli kuluttaa tankeittain fossiilista polttoainetta.

Mökkimatkoihin kuluu aikaa ja varmaan joskus kuluvat hermotkin, joita sitten siellä maalla ladataan. Kakkosasunnon ympärivuotisuus on investointi, joka antaa työtä monille, rakentajista - lumenauraajiin. Pienelle kansantaloudelle tällaisesta kulutuksesta on hyötyä.

Kesäasuntojen määrä on tasaisesti kasvanut ja monet rantamökit ovatkin todellisia hirsilinnoja, joiden mukavuus on hyvää omakotitasoa. Mökkeilystä on tulossa ympärivuotista, jolloin pitkiä matkoja ajetaan kelillä, kuin kelillä.

Onneksi ei meillä ole tiukkoja määräyksiä, kuten entisessä Neuvostoliitossa, jossa piti olla sisäinen passi. Se olisikin yhtä leimaamista, kun jokainen mökkikuntaan meno pitäisi todentaa omaan passiin. Niin olemme vapaita, kuin muuttolinnut.



Ei kommentteja: