perjantai 10. elokuuta 2007

Ennen puusta, nyt muovista

Muovi on keksitty joskus 1900 luvun alussa, mutta yleiseen käyttöön se on tullut vasta 1960 luvulla, jolloin siitä ryhdyttiin valmistamaan mm. astioita. Ennen muovia puusta tehtiin monet tuotteet, jotka myöhemmin on helpommin saatu aikaan muovista .

Paljonkohan maksaisi nykyaikaisessa kaupassa tällainen 1800 luvun mallilla haavasta taivuttaen tehty voirasia, jos ei muovia olisi? Hieno tuotehan muovi on hygieeninen, ja helposti puhtaana pidettävä, mutta paljon on menetetty, kun perinteistä käsityötaitoa vaativat asiat saadaan nyt hakea marketista.

Jokaisella vanhalla tuotteella on oma tarinansa, mutta on suuri vahinko, että ne tarinat häviävät sukupolvien saatossa. Tämänkin, kuvaamani rasian historia on hämärän verhoama. Sen valmistuminen ajoittuu 1880 luvun tienoille, mutta kuka on sen tehnyt, ei ole tiedossa. Nimikirjaimia tai vuosilukua ei ole. Olen saanut sen isovanhempieni taloudesta, jossa se oli käytössä 1900 luvun ensimmäisellä puoliskolla. Myöhemmin se on palvellut lähinnä nappien ja neulojen säilytysrasiana.

Minulle se on muisto kaukaa menneisyydestä, joten rasia on nyt kunniapaikalla vitriinissä, joidenkin muiden puusta valmistettujen vanhojen esineiden joukossa.

Ei kommentteja: