perjantai 3. elokuuta 2007

Kysynnän ja tarjonnan laki

Sitä lakia ei ole lakikirjassa, mutta noudatamme sitä rikkomuksia tekemättä. Jos tarvitsen tuotetta, ostan sitä suuremmin, suuremmin hintoja kyselemättä. Kysynnän ja tarjonnan laissa on jotakin outoa.


Tällaisia välttämättömyystuotteita ovat ainakin bensa ja sähkö. Kummankin hintataso on nouseva, mutta siitä huolimatta niiden kysyntä kasvaa. Pian, ehkä jo ensivuoden alussa bensalitra maksaa yli 1,5 euroa, mutta autoon ostetaan tarvittava polttoaine, suuremmin ajomäärää rajoittamatta.

Kas kun autossa on paljon muitakin kustannuksia kuin polttoaine, joten ajon rajoittaminen tuntuu turhalta. Paras tapa vähentää yksityisautoilua, olisi porrastaa vakuutukset ja käyttömaksu ajomäärä perusteisiksi. Ehkä näin saataisiin jonkinlaista ajosuoritteen alenemista aikaan.

Ilman sähköä emme tule toimeen. Sähkölämmitteinen talo, kuluttaa sähköä, ei sille mitään voi. Lämpötilaa voi alentaa ja se toki näkyy sähkölaskussa. Lamput voi vaihtaa energiasäästölampuiksi, mutta sittenkin, sitä sähköä kuluu runsaasti.

Alkoholikin on samaan sarjaan kuuluva hyödyke, koska sitä ainakin ostetaan, kun sillä päällä ollaan. Silloin ei olla köyhiä, eikä kipeitä, kun viinahammasta kolottaa.

Kummallista, että käyttäydymme, kuin mukavuudet ja ylellisyys olisivat elämän päätarpeita. Olemme huolestuneita, koska elintaso saattaa laskea. Keinumme kiikkutuolissa ja pohdimme asioita, mutta pelkkä keinuminen ei johda muutokseen. Onnellisiksi tullaksemme pitäisi tehdä muutoksia. Poisoppia vanhoista tavoista ja innostua.

Ei kommentteja: