Teollisen ruuan ympärillä on aika ajoin melkoisia kohuja. Vuosikymmeniä sitten margariinin valmistus oli vahvasti esillä, sitten oli makkaran raaka-aineet tapetilla ja maksatuotteiden korkea A-vitaminnipitoisuus ym. Nyt vuorossa ovat -Ruokakermasta löydetty dioksiini ja GM-rehujen tulo lihasikojen ruokintaan. Vaikuttavatko nämä ihmisten terveyteen, ovatko siitä edes tutkijat täysin varmoja?
Nykyisin kuluttaja on mitä suurimmalla määrin kaupan myymän teollisen ruuan, tai ainakin raaka-aineiden käyttäjä. Toivottavasti ruokaketju ei toimi asiakkaidensa terveyttä vaarantaen, sillä omavaraistalouteen ei ole paluuta. Pienille yilateurastamoille nyt saattaa tulla uusi markkinarako.
Lihatalojen tavoitteena on ainakin ollut halu säilyttää suomalainen puhdas elintarviketuotanto ja luottamus suomalaiseen elintarvikeketjuun, pellolta kuluttajan pöytään.
Jos kerma valmistetaan jostakin muuta kuin meijerissä käsitellystä maidosta, jonka sakeuttamiseen voidaan käyttää, vaikka vain lievästi myrkyllistä ainetta, haluan jättää sellaisen ”Ruokakerman” ostamatta
Kuluttajalla tulee olla myös mahdollisuus valita possunliha, joka on joko kotimaisella viljalla syötettyä ”Viljasikaa” tai sitten rehussa on ollut mukana GM soijaa. Kyllä siitä pitää olla pakkauksessa tieto kuluttajalle. Sama koskee myös makkara- ja muita lihatuotteita.
On ymmärettävää, että teurastamoissa ja lihanleikkamoissa on vaikea pitää erilaisella ruokinnalla syötettyjen sikojen ruhot ja lihalajitelmat erillään. Se aiheuttaa tietenkin kustannuksia, jotka ovat ensisijassa rasittamassa teollisuuden katetta.
Kauppa opettaa tarjouksillaan meitä ostamaan mistä halvemmalla saadaan, mutta laadusta tinkimättä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti